Werkwijze

Als psychodynamisch therapeut zet  ik verschillende therapie- en coachingsvormen in. Juist daardoor kan ik goed aansluiten bij wat het best past bij jouw vraag en persoonlijkheid. We zitten niet alleen op de stoel om te praten over je probleem, je gaat actief aan de slag met je vraag, waardoor je letterlijk en figuurlijk in beweging komt. Dit maakt de sessie dynamisch en je komt sneller tot inzicht. Hieronder een kleine greep uit de werkvormen die ik (wel of niet gecombineerd) toepas:

EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing)
EMDR is een succesvolle behandeling voor de verwerking van emotioneel belastende herinneringen aan traumatische of stressvolle ervaringen.

Hypnotherapie (o.a. medische hypnose)
In hypnose zijn betekent in een staat van geconcentreerde aandacht zijn.  Hierdoor zijn nare ervaringen en belemmerende gedachten die opgeslagen zijn beter toegankelijk en wordt een bron van mogelijke oplossingen aangeboord. Hypnose helpt je niet alleen om meer inzicht te krijgen in je probleem, het geeft je inzichten in welke veranderingen nodig zijn en hoe deze nodige verandering in praktijk te brengen. Je blijft tijdens de hypnose volledig zelf in controle omdat ik je niet in diepe hypnose breng maar in een trance waardoor je bewust bij de sessie blijft terwijl je tegelijkertijd in contact bent met je onderbewuste.

Regressietherapie
Wanneer je een probleem ervaart in het heden, is de kans groot dat het zijn oorsprong vindt in het verleden. Regressietherapie is een doeltreffende methode om het verleden te herbeleven en te verwerken. Vaak denken we dat dit hele heftige gebeurtenissen moeten zijn geweest, maar het kan ook iets “kleins” zijn geweest dat onbewust veel indruk op je heeft gemaakt. De ervaring is onderdrukt of niet goed verwerkt en je blijft er last van hebben. Tijdens de regressie ga je terug naar het pijnlijk moment, vervolgens ga je het verleden alsnog verwerken, dit wordt door de meeste mensen als bevrijdend ervaren. Veel mensen denken dat het heel heftig is om terug te gaan naar de nare gebeurtenis, in praktijk blijkt dit achteraf altijd heel erg mee te vallen.

Ademtherapie
Adem in en adem uit; het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch valt er voor veel mensen nog veel te verbeteren aan de ademhaling. Je hebt het druk, stress op je werk, veel ballen hoog te houden, je bent snel bang, hebt vaak hoofdpijn of andere lichamelijke klachten. Het gevolg hiervan is dat je regelmatig je adem inhoudt, wat negatieve invloed heeft op hoe je je voelt. Ademtherapie helpt je bewust en correct ademen met als doel om te leren ontspannen en rustig te blijven in stressvolle situaties. Door ademtechnieken en concrete oefeningen verwerk je emoties en laat je deze los. Uiteindelijk leer je weer natuurlijk te ademen.

Rationeel Emotieve Therapie
Met RET ga je samen met mij op zoek naar negatieve, irrationele gedachten. Centraal staat de relatie tussen het denken en de emoties. Vaak zijn het onze gedachten over een situatie die bepalen hoe we ons voelen. Irrationele gedachten die dan opkomen zijn vaak niet productief en leiden bovendien tot ongewenst gedrag. Door te leren om irrationele gedachten te vervangen door rationele gedachten is het mogelijk een meer positieve kijk op jezelf en de omgeving te krijgen. RET geeft inzicht in de niet-helpende gedachten die aan spanning en stress ten grondslag liggen.

Systemisch werken
We leven allemaal in systemen zoals onze families, werk, verenigingen en onze vriendenkring. Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid. We hebben bekrachtigende en beperkende patronen, vaak uit loyaliteit, (meestal onbewust) meegenomen. Misschien herken je bepaalde uitspraken die typisch voor jouw familie gelden en waarnaar jij je nog steeds gedraagt, terwijl het je nu helemaal niet meer  past. Door systemisch te werken krijg je inzicht in wat jij aan (onbewuste) patronen hebt meegenomen, of ze handig voor je zijn of dat ze je belemmeren en wat je vanaf nu met die patronen wilt gaan doen.

De Assen van Verandering
Hoe kan het toch dat we niet altijd dat bereiken wat we willen. Vol goede moed begin je met allerlei goede voornemens om er een tijd later achter te komen dat het je op een of andere manier niet lukt om de verandering vol te houden en verval je in je oude bekende gedrag. De assen van verandering laat je zien dat succesvolle verandering uit meerdere stappen bestaat. En hier gaat het vaak mis, we slaan een stap over of vergeten meerdere aspecten. Door samen de assen langs te gaan leer  je hoe je de door jouw gewenste verandering wel werkelijkheid kunt laten worden.

betrouwbaar en doelgericht